Reklama
 
Blog | Roman Zelenák

Happy Mondays´ tj. štastné pondělky

Dnes - pondělí, za okny sníh, takže zima letos bude. Dítě na horách, jak se dozvídám, komunikace nebude. Na Guardienu rozhovor se Shaunem Ryderem(foto), kterej má podobný problémy. Tak opět paralela a důvod k přemýšlení a psaní.


Shaun Ryder
(44) je zpěvák. Tedy byl zpěvák geniálně jednoduché a zábavné kapely Happy Mondays´. Psal jsem o ní v souvislosti s filmem 24 Hours Party People, tady nedávno, když se objevila zpráva o karcinomu Anthonyho Wilsona, promotéra, který měl, mimo jiné dobré skutky, i zásluhu na jejich prosazení. Právě v onom filmu bylo krásně ukázáno, jak je těžké spolupracovat s někým, kdo bere drogy od 18ti, a je mu celkem jedno jak dopadne nahrávání nebo koncert. Hlavně sehnat prachy na drogu.
Když si neštastnou náhodou rozbil lahvičku se matadonem, který mu Wilson na natáčení na Bahamách zařídil (aby Shaun) nebral heroin, nerozpakoval se (Shaun) prodat zařízení hotelového pokoje. To, že za několik týdnů nenazpíval vůbec nic, bylo jaksi vedlejší produkt jeho způsobu života.

Ve filmu následuje velmi zábavná scéna, kdy je Tony Wilson honěn kolem stolu nasraným kolegou, který se dozví, že jejich nahrávací společnost (Factory) vyplázla desítky tisíc liber za master nahrávku bez zpěvu !
V rozhoru v Gurdienu : http://music.guardian.co.uk/rock/story/0,,2020698,00.html
se ovšem Shaun snaží vyzpovídat (13 komnata, ale líp…)ze všech svých průšvihů. Hlavně je cítít upřimná snaha vrátit se k muzice. Hlavní je, že nechal drog a je už čistej. Snad se mu to dá věřit, i když čtenáře trochu znervózní jeho histroka, že v patnácti se potkal s mimozemštany….hm.
Také chce vyřešit vztahy ke svým mnoha dětem, které má každé s jinou matkou.
„Každou noc brečím, když si na něho (nejmladšího syna) vpomenu". Tak to jsem
na tom stejně, Shaune. Matka tohoto synka se odstěhovala, změnila adresu a brání v jakémkoli styku. Tady si říkám, že jsem na tom lépe. Sice svoje dítě nevidím, ale adresu znám. Taky si říkám, že jsem nikdy nedýloval drogy, jako Shuan. Na poště jsem dělal! To byla, na chvíli, jediná jeho práce. Ovšem moje kapela nikdy nebyla tak zábavná, i když jsem zpíval stejně špatně.

Shaun Ryder chce Happy Mondays´ obnovit, prakticky v původním složení, včetně nezbytného Beze. Vychrtlého tanečníka, který na nic nehraje, jen udává rytmus všem těm pod podiem. Fungovalo to dokonale.
Takže je třeba držet palce. Shaunovi a vůbec všem lidem, kteří chtějí vyřešit něco co si (většinou) sami po..kazily. Sám sobě držím palce už dost dlouho.
Tož tak.

Reklama